Teden mobilnosti – dan brez avtomobila

teden-mobilnosti

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI bo na tisoče evropskih mest tudi letos povezal v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti. Večino preteklega stoletja smo v Evropi urbana območja načrtovali tako, da so bila kar najbolj prijazna avtomobilom. Mislili smo, da s tem omogočamo večjo mobilnost ter hitrejša in udobnejša potovanja. V resnici pa smo ustvarjali prometne zastoje, povzročali onesnaženost zraka in veliko hrupa, mesta pa so postala za bivanje vse manj prijetna in manj zdrava.

NAŠE ULICE, NAŠE ODLOČITVE je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Med 16. in 22. septembrom se bodo tem prizadevanjem pridružile številne slovenske občine, ki bodo pripravile vrsto zanimivih aktivnosti in javnih prireditev, nekatere pa bodo tudi trajno uvedle ali vsaj preizkusile nove prometne ureditve.

DAN BREZ AVTOMOBILA bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa. Tako bomo skupaj spoznali vse zanimive programe, ki bi jim lahko namenili dragoceni javni prostor, namesto da bi ga namenili avtomobilom. Dnevu brez avtomobila je sicer namenjen 22. september, a morda ga bodo v vaši občini izpeljali katerikoli drugi dan v času Evropskega tedna mobilnosti.


Predlagam, da se Evropskemu tednu mobilnosti pridružimo tudi otroci, učenci in učenke OŠ Sečovlje, starši, učitelji in učiteljice ter krajani in krajani Sečovelj in Sv. Petra z okolico.
Tako bi se v petek, 26.09.2014, ob 17.00 pridružili desetinam milijonov ljudi.

Katere bi bile naše aktivnosti na ta dan?

  1. Ta dan bi kar največ učencev in učenk prišlo v šolo peš.
  2. Ob 17.00 uri bi se udeležili družabnega pohoda na Krog. Zbirno mesto bo pred OŠ Sečovlje.
  3. Kdor rad kolesari, pa bo druženje preživel na skupnem kolesarjenju do Lucije in nazaj.

Vabljeni ste prav VSI:

  • otroci vrtca Sečovlje ter vrtca v Sv. Petru s svojimi starši, starimi starši,…
  • učenke in učenci OŠ Sečovlje ter POŠ Sv. Peter;
  • učitelji in učiteljice; vzgojitelji in vzgojiteljice;
  • Krajani in krajanke KS Sečovlje; KS Sv. Peter, KS Nova vas ter KS Padna.

Prepričana sem, da bomo tako vsi na svoj način prispevali k Evropskemu tednu mobilnosti.

»NAŠE ULICE, NAŠE ODLOČITVE«

Vodja prometne vzgoje

Roberta Jug

(Ogledano skupaj: 103, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...