Proslava o šolstvu v Svetem Petru – En bačin iz Šupetra

V četrtek, 2. junija 2022, se je na igrišču ob šoli v Svetem Petru odvil velik dogodek. Po koronskih časih smo se zopet lahko zbrali in ob tej priložnosti smo obeleževali začetke šolstva v kraju, ki segajo več kot 100 let nazaj. Učiteljice smo se odločile, da bo v počastitev povezovanja šole s krajem ves program potekal v šavrinskem narečju. V programu so sodelovali vsi otroci vrtca in šole, skupaj jih je letos kar 46, zato smo želeli poudariti tudi to, da nujno potrebujemo dodatne prostore v stari šoli, ki je bila letos obnovljena. Vzgojiteljice so pripravile razstavo ob njihovem projektu spoznavanja domačega kraja, učiteljice pa razstavo o nekaterih mejnikih in pomembnih dogodkih šolstva v kraju. Večino fotografij je prispeval g. Aljoša Pucer iz Nove vasi, pa tudi nekdanja učenka, ga. Nadja Bažec, nekaj jih hrani tudi šola v svojem arhivu oz. kroniki. Na to prireditev smo posebej povabili tudi eno najstarejših vzgojiteljic našega vrtca, go. Zofko Popovski (roj Kusterle). Z veseljem se je odzvala in pozdravila prisotne. Vse do leta 1962 je bila ta šola osemletka, zatem je postala podružnica OŠ Sečovlje. Imela je svoje gospodarsko poslopje in vrt z rastlinjakom. Iz šolske kronike je razvidno prizadevanje vzgojiteljic, učiteljic in ravnateljev za šolanje otrok in njihovo čim boljšo vzgojo in izobraženost. Največ zaslug za to je imel takratni ravnatelj Avgust Gojkovič, žal že pokojni.

Poleg bogate razstave smo skupaj pripravili pester program, ob tem pa so nam pomagali domačini in vaščani tudi iz drugih vasi. Najmlajši, torej vrtčevski otroci, so pod mentorstvom vzgojiteljic Alenke Cvetko Bernat, Maje Čurkovič Čagalj, Bojane Rudl, Ines Šeško Krejačič in Barbare Špeh zaplesali in zapeli kar nekaj pesmic in tako razveselili ponosne starše. Šolarji pa so pod mentorstvom učiteljic Marjete Blagojević, Mateje Car in Karmen Fonda zaplesali, zapeli, pripovedovali otroške izštevanke in pripravili kratek skeč. Posebno presenečenje za vse je bil Rudi Bučar, ki je za vse zapel dve svoji pesmi, na njegovo pesem Sn znala js pa so otroci zaplesali. Za ozvočenje je poskrbel računalničar, g. Edi Zadnik. Ljudski ples je pomagala sestaviti ga. Lilijana Špeh ob glasbeni spremljavi g. Jakoba Bažca. Naša bivša sodelavka, učiteljica Rožana Špeh, je napisala scenarij za igrico Koza Urina in svojo ljudsko pripoved v živo obogatila s svojo pevsko skupinico Šavrinkice. Prav tako je zabavne anekdote iz svojega šolanja z nami delila ga. in nona Silvana Delgiusto. V času priprav so prispevali tudi ga. Karmen, predsednica sveta KS Sv. Peter, g. Jani Forte, Nadja Bažec in naša ravnateljica, ga. Mirela Flego. V svojem govoru je ravnateljica poudarila pomen šole za kraj od njegove ustanovitve dalje in potrebo po dodatnih prostorih za potrebe šole. Da bo temu tako je potrdil tudi podžupan občine Piran, g. Karlo Radovac in obljubil, da bo investicija stekla leta 2023. Po razgibani prireditvi so se obiskovalci lahko posladkali s sadjem, ki so ga pripravili šolski kuharji, predvsem pa so nam vsem teknile domače kroštole in breskvice, ki sta jih za nas spekli ga. Rina Špeh in ga. Marinella Grbac. Seveda ne smemo pozabiti niti naših hišnikov (Dean in Miha ), ki sta pomagala s panoji, gasilci  PGD Nova vas in ŠD pa so velikodušno posodili klopi. In kot je rekel Afričan Rafo Pinosa: Za vzgojo otroka je potrebna cela vas. Na tej prireditvi je zagotovo sodelovala cela vas in še več, ob uspehu proslave lahko samo rečemo, da je imel prav. Hvala prav vsem za vse kar ste in kar še boste naredili za nas!

Na POŠ nas je vsak dan več in že nestrpno čakamo nove prostore v prenovljeni stavbi stare šole, upamo, da bodo kmalu in se ponovno  dobimo na podobni prireditvi.

Vzgojiteljice in učiteljice iz podružničnega vrtca in šole v Sv. Petru

 

 

 

(Ogledano skupaj: 460, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...