Projekt Contatti v maju

Projekt CONTATTI! — učenje in poučevanje obmejnih jezikov z vzpostavljanjem stikov

 Učitelji in učenci Osnovne šole Sečovlje že več let sodelujemo v projektu CONTATTI, katerega nosilec je Znanstveno-raziskovalno središče Koper, z dr. Irino Moiro Cavaion kot vodjo projekta. Le-ta vključuje sodelovanje štirih šol, in sicer naše šole ter treh šole iz sosedskih držav, Osnovne škole Vazmoslav Gržalja iz Buzeta, Scuola secondaria di primo grado Francesco Rismondo iz Trsta ter Scuola secondaria di primo grado Nazario Sauro iz Milj.

Namen projekta je spodbuditi učence k navezovanju čezmejnih stikov in izboljšanju njihove medkulturne kompetence ter učenju/poznavanju drugega jezika, v tem primeru jezika svojih bližnjih sosedov.

Učenci, vključeni v ta projekt (7. b in 8. b razred), so navezali stike z italijanskimi vrstniki, ki se učijo slovenščine na italijanski nižji srednji šoli v Miljah in Trstu. Učenci 8. b razreda pa so stik navezali tudi z učenci iz hrvaške osnovne šole v Buzetu.

Učenci so se najprej pripravljali na srečanja – pogovarjali smo se o tem, kaj so vrednote, navade, šege, verovanja, tradicije različnih narodov ter o stereotipih in multikulturnosti v naši družbi, hkrati pa razmišljali o pomenu poznavanja več jezikov. Dotaknili smo se tudi zgodovine in geografije sosedskih držav ter najznačilnejših umetnostnih stvaritev v njihovi dediščini.

Za vsak naš razred sta sledili video srečanji, med katerima so se učenci preko različnih aktivnosti predstavili in se spoznavali.

Izpeljali pa smo tudi tri srečanja v živo, kjer so učenci imeli priložnost uporabiti in nadgraditi vse svoje komunikacijske sposobnosti, medosebne, medkulturne in jezikovne spretnosti.

Prvo srečanje vseh treh šol je bilo na naši šoli v decembru 2022. Učenci so skupaj ustvarjali v različnih umetniških delavnicah, nato pa se odpravili na orientacijski potep po Piranu.

  1. in 10. maja pa smo izpeljali še dve srečanji. V ponedeljek, 8. maja, smo se z učenci tržaške šole odpravili v Buzet. Buzetski učenci in učitelji so nas sprejeli z veliko mero gostoljubnosti, nato pa smo se odpravili v najmanjše mestece na svetu, Hum. Tam so se učenci odpravili v »lov na zaklad«, spoznali glagolico in obiskali muzej starih obrti. Pred osnovno šolo v Buzetu smo kot simbol prijateljstva in čezmejnega sodelovanja posadili lipo.
  2. maja pa so nas v Sečovljah obiskali učenci iz Milj. Najprej smo se odpravili na »misijo« proti Krogu, v kateri so učenci v skupinah, s pomočjo navodil in nalog v spletni aplikaciji, spoznavali Sečovlje in njeno okolico. Lepote našega kraja so zajeli tudi v objektiv, na šolskem hodniku pa smo nato pripravili razstavo najbolj uspelih fotografij. Sledile so še različne družabne igre, ki so jih izdelali naši učenci. Učenci iz Milj pa so nas obdarili s svojimi umetniškimi predstavitvami Milj.

Srečanja so vsekakor dosegla svoj namen, saj so bili učenci zelo radovedni in komunikativni, kaj kmalu je pogovor med njimi stekel spontano. Stkala so se nova prijateljstva, mnogi učenci so navezali stike, ki jih negujejo tudi v vsakdanjem življenju. Po srečanjih so učenci naše šole in tudi učenci ostalih šol ter vsi mentorji izrazili neizmerno navdušenje ter željo po ponovnih srečanjih v živo. Kljub temu da so se na naših srečanjih prepletale tri različne kulture s svojimi navadami in trije različni jeziki, smo se ob zaključku počutili kot del iste skupnosti. Veseli smo, da lahko sodelujemo v projektu, prek katerega učencem na zanimiv način in skozi odnose približamo ter jih navdušimo za učenje sosedskih jezikov, s tem pa dokazujemo, kako pomembno je povezovanje in ohranjanje stikov.

(Ogledano skupaj: 157, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...