Prehrana

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Ob zagotavljanju ustreznega psihofizičnega razvoja, zdrave prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju in s tem na zdravje v odrasli dobi.

V naši šolski kuhinji pripravljamo zajtrk, dopoldansko, popoldansko in sadno malico ter kosilo za otroke iz vrtca, učence naše šole, zaposlene ter za zunanje odjemalce. Dnevno pripravljamo malico, kosilo in popoldansko malico še za vrtec La Coccinella in za SE Vincenzo e Diego De Castro v Sečovljah ter kosila za Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan.

V okviru svojih zmožnosti poskrbimo tudi za dietno prehrano. Dietno prehrano uveljavljajo starši na podlagi potrdila o medicinsko indicirani dieti za otroka, ki ga izda specialist pediater z dodatnim znanjem iz ustreznega področja ali izbrani zdravnik na podlagi izvida specialista pediatra. 

Posamezni obrok šolske prehrane starši odjavijo v kuhinjo:

  • po telefonu na številko 05 671 26 03,
  • preko elektronske pošte na naslov kuhinja@ossecovlje.si.

Posamezen obrok je pravočasno odjavljen, če je odjavljen prvi dan odsotnosti učenca do 8.00 ure. 

Cene šolske prehrane:

Zajtrk 0,70 €   Malica odrasli 1,50 €
Dopoldanska malica 1,10 €   Kosilo odrasli 3,52 €
Kosilo  1.–4. razred 2,77 €   Kosilo (zunanji) 5,80 €
Kosilo  5.–9. razred 3,35 €      
Popoldanska malica 0,75 €      

Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport omogoča nekaterim učencem subvencionirano malico in kosilo. Za pridobitev subvencije vloge praviloma ni treba vlagati. Vlogo je treba vložiti na Centru za socialno delo samo v primeru, če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Več informacij v zvezi z uveljavljanjem pravice do subvencije malice oziroma kosila učencev lahko najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na spletni strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Zadovoljstvo s prehrano na šoli in v vrtcu za učence ter njihove starše preverjamo sproti v pogovorih, anketiranju. V zavodu imamo imenovano komisijo za prehrano, ki se sestane dvakrat letno ali po potrebi. Organizator šolske prehrane spodbuja in nadzira način prehranjevanja otrok in je vez med učitelji, učenci in vodji kuhinje s katerimi skupno sestavljajo jedilnike.  Jedilniki so objavljeni na spletni strani šole, v eAsistentu in na oglasnih deskah v avlah ter jedilnici.

Pri oblikovanju jedilnikov upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, deloma želje učencev. Pri načrtovanju in pripravi obrokov:

  • upoštevamo načelo pestrosti in visoke kakovosti živil,
  • povečujemo delež ekološke, lokalno pridelane hrane,
  • spodbujamo pogosto uživanje svežega sezonskega sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov (sodelovanje v projektu Šolska shema),
  • skrbimo za bogato zastopanost vlaknin,
  • pripravljamo manj soljeno hrano,
  • naročamo/pripravljamo živila s čim manj sladkorja,
  • hrano pripravljamo na način, ki ohranja vitamine in minerale.

Tudi letos se bomo vključili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Zajtrk se izvede na dan slovenske hrane, ki je vsak tretji petek v novembru. Pri tem bodo sodelovali vsi otroci vrtca, učenci šole, zaposleni in vabljeni zunanji predstavniki.

Pravila šolske prehrane
Prijava učenca na šolsko prehrano
Preklic prijave učenca na šolsko prehrano

(Ogledano skupaj: 8, današnjih ogledov: 1)