Rastem s knjigo

Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo OŠ« – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu« ga izvajajo Javna agencija za knjigo RS, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Združenje splošnih knjižnic, ob podpori Zavoda RS za šolstvo, Društva šolskih knjižničarjev Slovenije in Društva slovenskih pisateljev ter v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in zamejskimi osnovnimi šolami.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo OŠ« so:

  • spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;
  • promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja;
  • spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;
  • motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Začetki izvajanja projekta »Rastem s knjigo OŠ« segajo v  šolsko leto 2006/2007, ko so z njegovim izvajanjem pričeli na Ministrstvu za kulturo. V šolskem letu 2009/2010 je prišel projekt v okvire delovanja Javne agencije za knjigo (JAK).

Z vsakoletnim in kontinuiranim izvajanjem projekta, ki je vezan na šolsko in ne koledarsko leto, želimo šolarje motivirati k branju slovenskih (domačih) avtorjev mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.

Vsak sedmošolec prejme izbrano knjigo ob letnem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih šol. Knjige dobijo tudi učenci zamejskih šol. Obisk knjižnice vključuje spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

Uradni začetek projekta je vsako leto 8. septembra, ob mednarodnem dnevu pismenosti, ko so knjige že dostavljene v vse splošne knjižnice v Sloveniji, kjer željno čakajo na svoje bralce.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Javne agencije za knjigo RS.


AKTIVNOSTI V OKVIRU PROJEKTA

Brezplačna knjiga vsakemu sedmošolcu

 

(Ogledano skupaj: 827, današnjih ogledov: 1)