Uši in garje

Kaj so uši in kako jih opazimo?

Naglavne uši so majhni insekti, paraziti sivkasto-bele barve, dolgi od 2 do 4 mm, ki se držijo na laseh blizu lasišča in vratu ter se hranijo s človeško krvjo. Jajčeca naglavnih uši, gnide, so prilepljene na laseh tik ob lasišču in jih je še težje opaziti.

Naglavne uši so najbolj pogoste pri majhnih otrocih, ki hodijo v vrtec ali šolo. Otroci te starosti se pogosto igrajo tesno skupaj in se stikajo z glavami ter si pogosto izmenjujejo glavnike, krtače, kape, sponke in podobne stvari. Tako imajo tudi starši, ki živijo z majhnimi otroci, več možnosti, da dobijo naglavne uši.

Naglavne uši se po navadi širijo preko neposrednega kontakta z glavami, saj tako lahko preidejo z ene glave na drugo. Naglavne uši lahko kratek čas preživijo tudi na oblačilih ali drugih osebnih predmetih, tako da se lahko širijo tudi preko skupnega glavnika ali krtače. Naglavne uši ne morejo leteti in skakati z ene osebe na drugo.

Čeprav so naglavne uši in njihove gnide majhne, jih lahko opazimo s prostimi očmi. Naglavne uši so lahko bele, temno sive ali rjave barve. Najpogosteje se zadržujejo na zadnji strani lasišča v bližini vratu in za uhlji.

Gnide so majhne, svetle, najpogosteje bele, sijoče, podolgovate, jajčaste oblike, velikosti okoli 1 mm in čvrsto prilepljene na lase. Če poskusite gnido potisniti, se ne bo premaknila. Nedavne raziskave kažejo, da ušivost najlažje ugotovimo  s česanjem mokrih las.

Kako ravnati ob pojavu uši?

Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Kaj so garje ali srbečica?

Garje ali srbečica je kožna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča pršica imenovana srbec. Odrasla samica vrta rovčke v povrhnji plasti kože in vanje leže jajčeca. Vrta zlasti ponoči, ko postane koža topla, zato takrat tudi najbolj srbi. Pri tistih, ki se prvič okužijo se spremembe na koži in srbenje pojavi šele 4-6 tednov po okužbi. Kožne spremembe najdemo predvsem tam kjer je koža mehka in tanka (med prsti, notranja stran zapestja, komolec, kolena, okrog popka. ..). Spremembe na koži so v obliki rožnatih papul, velikosti prosa, s krastico na vrhu. Običajno sta po dve in dve skupaj, kar predstavlja začetek in konec rovčka. Zaradi praskanja najdemo na koži opraskanine, drobne mehurčke, rdečino. Spremembe so običajno simetrične na zunanjih straneh telesa, nikoli ni izpuščaja na sredini prsnega koša ali hrbta. 

Kako ravnati ob pojavu garij?

Zloženka

(Ogledano skupaj: 35, današnjih ogledov: 1)