Strokovna ekskurzija – obisk trojezičnega vrtca v Avstriji

Pred vhodom v vrtec

V soboto, 8.oktobra smo se strokovne delavke vrtca in 1. vio odpravile na strokovno ekskurzijo v Avstrijo, kjer smo obiskale zasebni, trojezični vrtec Kekec, v mestu Völkermarkt (Velikovec).

Sprejele so nas direktorica vrtca, Gaia Galvani- Kassl, vzgojiteljica in asistentka. Bile smo navdušene nad prijetnimi, toplimi prostori vrtca v katerih smo se počutile kot v domači dnevni sobi in z zanimanjem smo prisluhnile njihovi predstavitvi. Predstavile so nam  delovanje ustanove in primere dobre prakse oz. potek dela v skupini.

Vrtčevski prostori so veliki, obsegajo igralnico z različnimi ustvarjalnimi kotički, kotičkom za sprostitev ter umiritev, konstrukcijski kotiček za gradnjo, gospodinjski kotiček, bralni kotiček ter likovni kotiček. Spalnica oz. prostor za počitek je ločena od glavne igralnice, ravnotako večja  telovadnica, kjer imajo na razpolago plezalno steno, blazine, žoge, poganjalce in  različne telovadne rekvizite. Pred vrtcem imajo vrt z igrali, kjer preživijo veliko časa, saj je bivanje na prostem, na svežem zraku prioriteta vrtca. Organizirajo tudi izlete v Kekčevo deželo, V Piran, kolesarijo, plavajo, drsajo na bližnjem drsališču ter sodelujejo s krajem in krajani. Za prehrano otrok- malico poskrbijo starši sami ter  vsako jutro v vrtec prinesejo malico za svojega otroka, kosilo jim pripeljejo v vrtec iz zunanjega podjetje.

 

Ogled prostorov

Ogled prostorov

Plezalna stena v telovadnici

Plezalna stena v telovadnici

Igralni kotiček

Igralni kotiček

Vrtec obiskuje25 otrok, v starosti od dveh do šestih let. Dejavnosti potekajo (izmenjujoče po dnevih)  v treh jezikih; slovenskem, nemškem in italijanskem jeziku.  Otroci že vedo, kateri dan je, glede na to, kateri jezik govorijo vzgojiteljice.  Pri vseh dejavnostih, ki jih izvajajo je govor  podprt z mimiko, gestami, slikovnim gradivom, tako da otroci lahko sledijo in razvijajo razumevanje.  Z različnimi dejavnostmi jih usmerjajo  k uporabi drugega jezika,  saj postavljajo  jezik v vlogo sredstva, s katerim dosežejo cilj ali izražajo namen. Otroci dobro sodelujejo in se preizkušajo v uporabi tujega jezika  ter si med seboj pomagajo v kolikor kdo česa ne razume. Direktorica vrtca meni, da so na pravi poti uresničevanja zastavljenih ciljev in da bodo z iskanjem vedno novih poti razvijali ustvarjalnost, dobre medsebojne odnose, strpnost, predvsem pa ljubezen do tujih jezikov.

Po prijetnem druženju v prostorih vrtca smo se z  avtobusom odpeljale  na kosilo, sledil je še izlet v Minimundus ali »svet v malem«.

Minimundus

Minimundus

 

 

To je prvi korak k sodelovanju, spomladi bo naš vrtec gostitelj.

Zahvaljujemo se vodstvu  in strokovnim delavkam trojezičnega vrtca Kekec, ki so nam prijazno odprli vrata  ter z nami delili svoja znanja in izkušnje!

 

Zapisala: Tanja Mozgan Imperl

(Ogledano skupaj: 510, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...